›› Noen ord fra Jan Ivar Lorentzen

Sparseriens første runde er unnagjort. Den andre nærmer seg med stormskritt. Ikke overraskende er det klubber fra Postenligaen og 1. divisjon som dominerer også blant juniorene. Dog med et ørlite unntak fra Trondheim.

Strindheim, bydelsklubben i Trondheim, er unntaket fra regelen. De gule og blå trønderne gikk ubeseiret gjennom første runde med både gutte og jentelaget. Det var ikke forventet. Den største overraskelsen var nok at Strindheims jenter slo Stabæk. Det er faktisk tre lag fra Trøndelag på toppen av jenteserien etter første runde. Jeg tror likevel Utleira vil heve seg over både Strindheim og Selbu etter noen runder. Utleira, med flere spillere fra A-stallen til Byåsen, kan vinne Sparserien hvis Valeri Putans lar Silje Waade og co spille Spar hver gang.

Jeg må innrømme at jeg nok følger gutta litt tettere enn jentene. Der er det de kjente herreklubbene Elverum, Haslum og mitt eget Follo som preger toppen av tabellen. Haslum og Follo bør kunne kjempe der oppe hele veien. Jeg er usikker på om Elverum henger med helt til mars. Da ryktes det at Tiller fra Trondheim er bedre. St.Halvard, Fjellhammer og Charlottenlund kan også ta medaljer. Felles for dem alle er hvilke spillere de kan stille med fra gang til gang. A-lags trenerne i de forskjellige klubbene er nemlig ikke like opptatt av medalje i Spar som det kanskje spillerne og ikke minst de foresatte er. Tom Eirik Skarpsno i Haslum, Christian Berge i Elverum, Sven Tore Jackobsen i Kolstad – ja, jeg kunne nevnt flere – ser på Sparserien mere som en utviklingsarena enn en serie man på død og liv skal vinne.

Den beste spilleren i Sparserien for gutter heter Sander Sagosen. Han er født 1994, spiller på Charlottenlund, men også for Kolstad i 1. divisjon herrer. De gangene han må prioritere herrekamper er Charlottenlund betydelig svekka. Det samme er Elverum uten Michels Liaba, Haslum uten Håvard Johansen, Follo uten Henrik Bielenberg eller Håvard Åsheim.
Som herretrener i Follo mener jeg det er riktig at disse spillerne spiller A-lagshåndball framfor Spar hvis det er nødvendig. Sparserien, og ikke minst Bringserien, skal være utviklingsarenaer. Et spennende sted hvor man får bryne seg mot jevnaldrende etter mange A-treninger som «minstemann».
Joda, jeg forstår at ungdommen synes det er morsomt. Det skal det også være. Men i min verden kommer A-laget først. Det er det som er hovedproduktet – målet for også våre yngste menn.
Når det er sagt – skal man ikke undervurdere gleden de unge får gjennom Spar – eller at nettopp denne serien gjør at flere velger å fortsette med vår fantastiske idrett lengere.
Glem heller ikke at hvis Henrik Bielenberg spiller A-kamp, betyr det at en annen ung mann får spille enda mere Spar.

Så håper jeg på mange spennende kamper i både Spar og Bringserien utover vinteren. Jeg synes det er flott at vi vår region har hele fire guttelag med i Bring. Jeg håper det blir mange tette og jevne kamper. Det er sjelden utvikling i at det ene laget overkjører det andre.
Til sist håper jeg trenerne prioriterer å utvikle individuelle ferdigheter hos utøverne framfor og «drille» formasjoner for å vinne kampen. Lykke til!

Jan-Ivar, Follo HK